Према одлуци кризног штаба Републике Србије, од 30.06.2020. године, обавезно је ношење заштитних маски у затвореним просторима. Молимо Вас да поштујете мере безбедности приликом посете Медицинском факултету.

Саопштење

САОПШТЕЊЕ

 

У вези са интервјуoм који је објављен са проф. др Миљком Ристићем, професором у пензији са Медицинског факултета у Београду, на појединим медијима и у коме се наводи да је на Институту за патологију Медицинског факултета обављена обдукција 17 преминулих који су били позитивни на ковид 19, дужни смо да обавестимо јавност да се обдукције ковид позитивних пацијената нису обављале ни на Институту за патологију, ни на Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду од почетка епидемије. У Препоруци за збрињавање код сумње на тешку акутну респираторну инфекцију изазвану новим корона вирусом верзија 2, интерне процедуре, тачка 10, од 14. марта 2020. године коју је дао Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић-Батут“, препоручено је да се обдукције код умрлих од ковида или сумње да су умрли од ковида не раде. По препорукама америчког CDC-а овако ризичне обдукције (ризичне по здравље лекара и помоћника обдуцената који раде обдукције умрлих од ковида), треба да се раде у специјалним обдукционим салама (са јаким исисним системима за ваздух и великим бројем измена ваздуха у јединици времена), а ниједна обдукциона сала таквог типа не постоји у нашој земљи, па ни на Институту за судску медицину у Београду.

Наведене препоруке су поштоване на оба института Медицинског факултета и нису рађене обдукције ковид позитивних пацијената.

                Декан
Медицинског факултета
Проф. др Небојша Лалић