Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

Saopštenje

Saopštenje

SAOPŠTENJE

 

U vezi sa intervjuom koji je objavljen sa prof. dr Miljkom Ristićem, profesorom u penziji sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, na pojedinim medijima i u kome se navodi da je na Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta obavljena obdukcija 17 preminulih koji su bili pozitivni na kovid 19, dužni smo da obavestimo javnost da se obdukcije kovid pozitivnih pacijenata nisu obavljale ni na Institutu za patologiju, ni na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu od početka epidemije. U Preporuci za zbrinjavanje kod sumnje na tešku akutnu respiratornu infekciju izazvanu novim korona virusom verzija 2, interne procedure, tačka 10, od 14. marta 2020. godine koju je dao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“, preporučeno je da se obdukcije kod umrlih od kovida ili sumnje da su umrli od kovida ne rade. Po preporukama američkog CDC-a ovako rizične obdukcije (rizične po zdravlje lekara i pomoćnika obducenata koji rade obdukcije umrlih od kovida), treba da se rade u specijalnim obdukcionim salama (sa jakim isisnim sistemima za vazduh i velikim brojem izmena vazduha u jedinici vremena), a nijedna obdukciona sala takvog tipa ne postoji u našoj zemlji, pa ni na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Navedene preporuke su poštovane na oba instituta Medicinskog fakulteta i nisu rađene obdukcije kovid pozitivnih pacijenata.

                Dekan
Medicinskog fakulteta
Prof. dr Nebojša Lalić

2020-08-06T09:57:55+00:00 17.07.2020.|Naslovna, Naslovna Slajder, Opšte vesti|