Према одлуци кризног штаба Републике Србије, од 30.06.2020. године, обавезно је ношење заштитних маски у затвореним просторима. Молимо Вас да поштујете мере безбедности приликом посете Медицинском факултету.

Организована су стручна вођења током трајања изложбе Тајне из заборављене архиве

//Организована су стручна вођења током трајања изложбе Тајне из заборављене архиве

Организована су стручна вођења током трајања изложбе Тајне из заборављене архиве

Због великог интересовања публике, у Галерији науке и технике САНУ од  26. децембра поново је постављена изложба „Тајне из заборављене архиве”, ауторке проф. др Неле Пушкаш. Стручна вођења кроз изложбу се организују свке суботе од 12.00 и сваког уторка од 18.00 часова.

Изложба је организована у склопу  обележавања јубилеја – првог века постојања Института за хистологију и ембриологију ,,Проф. др Александар Ђ. Костић” Медицинског факултета Универзитета у Београду, а проистекла је из заједничког пројекта Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ (АВА САНУ), Музеја науке и технике и Института за хистологију и ембриологију „Проф. др Александар Ђ. Костић” Медицинског факултета у Београду.

На њој је представљенa заоставштина професора Александра Ђ. Костића, оснивача Хистолошког института, али и Фармацеутског и Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду. Окосницу изложбене поставке  чини велики број фотографских стаклених плоча и фотографија снимљених двадесетих и тридесетих година прошлог века. На снимцима је приказан широк спектар мотива, од хистолошких препарата и пацијената, затим мотива архитектуре старог Београда, зграда Медицинског факултета, до портрета и мотива насталих као плод сарадње са бројним истраживачима са других факултета и института Универзитета у Београду.

Ради се о ексклузивном материјалу који ни стручна, нити шира јавност до сада није била у прилици да види, будући да је заоставштина проф. др Александра Ђ. Костића тек недавно пронађена. Комплетан фотографски материјал  који се може видети на изложби је дигитализован у АВА САНУ.

Изложбу прати и видео-игра „100 година Хистолошког института”, базирана на оригиналним фотографијама ентеријера Института, дизајнирана у TeamG Game & Art Studiju.

Изложба у Галерији науке и технике САНУ трајаће до 31. јануара 2023. године.

2023-02-01T10:10:12+00:00 18.01.2023.|Опште вести|