Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

Organizovana su stručna vođenja tokom trajanja izložbe Tajne iz zaboravljene arhive

//Organizovana su stručna vođenja tokom trajanja izložbe Tajne iz zaboravljene arhive

Organizovana su stručna vođenja tokom trajanja izložbe Tajne iz zaboravljene arhive

Zbog velikog interesovanja publike, u Galeriji nauke i tehnike SANU od  26. decembra ponovo je postavljena izložba „Tajne iz zaboravljene arhive”, autorke prof. dr Nele Puškaš. Stručna vođenja kroz izložbu se organizuju svke subote od 12.00 i svakog utorka od 18.00 časova.

Izložba je organizovana u sklopu  obeležavanja jubileja – prvog veka postojanja Instituta za histologiju i embriologiju ,,Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a proistekla je iz zajedničkog projekta Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU (AVA SANU), Muzeja nauke i tehnike i Instituta za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić” Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Na njoj je predstavljena zaostavština profesora Aleksandra Đ. Kostića, osnivača Histološkog instituta, ali i Farmaceutskog i Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu. Okosnicu izložbene postavke  čini veliki broj fotografskih staklenih ploča i fotografija snimljenih dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Na snimcima je prikazan širok spektar motiva, od histoloških preparata i pacijenata, zatim motiva arhitekture starog Beograda, zgrada Medicinskog fakulteta, do portreta i motiva nastalih kao plod saradnje sa brojnim istraživačima sa drugih fakulteta i instituta Univerziteta u Beogradu.

Radi se o ekskluzivnom materijalu koji ni stručna, niti šira javnost do sada nije bila u prilici da vidi, budući da je zaostavština prof. dr Aleksandra Đ. Kostića tek nedavno pronađena. Kompletan fotografski materijal  koji se može videti na izložbi je digitalizovan u AVA SANU.

Izložbu prati i video-igra „100 godina Histološkog instituta”, bazirana na originalnim fotografijama enterijera Instituta, dizajnirana u TeamG Game & Art Studiju.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU trajaće do 31. januara 2023. godine.

2023-02-01T10:10:12+00:00 18.01.2023.|Opšte vesti|