Према одлуци кризног штаба Републике Србије, од 30.06.2020. године, обавезно је ношење заштитних маски у затвореним просторима. Молимо Вас да поштујете мере безбедности приликом посете Медицинском факултету.

Капитално издање Медицинског факултета представљено у Ректорату УБ

/, Слајдер Универзитет/Капитално издање Медицинског факултета представљено у Ректорату УБ

Капитално издање Медицинског факултета представљено у Ректорату УБ

У издању Медицинског факултета Универзитета у Београду објављен је нови уџбеник за интегрисане академске студије медицине под називом „Хирургија са анестезиологијом”, који је представљен у Свечаној сали Ректората. Од издања првог уџбеника Катедре хирургије овог факултета прошло је пет деценија, а нову књигу је писало чак 254 наставника и сарадника и шести је у низу уџбеника Катедре хирургије, који су дали непроцењив допринос у едукацији студената и лекара у овом делу Европе.

Како је рекао проф. др Александар Симић, један од уредника уџбеника заједно са проф. др Даницом Грујичић и доц. др Душком Спасовским, идеја за настанак нове књиге била је вођена чињеницом да су интензиван развој и технолошка достигнућа савремене хирургије условила потребу за унапређивањем преношења информација, а самим тим и асимилацијом знања. “Основни циљ овог уџбеника је био стварање концепта који заслужује придев “модеран”, а посебан нагласак је дат на најсавременијим сазнањима и целини која ће задовољити основне принципе разумевања хируршких обољења.” рекао је на промоцији др Симић. Садржај је концептуално систематизован, тако да одговара структури програма наставних јединица из предмета хирургија, и састоји се од четири основна дела: увода, опште хирургије, анестезиологије и специјалне хирургије.

Министарка здравља Србије проф. др Даница Грујичић учествовала је као прва жена уредник у представљању једног уџбеника из хирургије. “Уџбеник који представљамо је штиво на које ће бити поносни и они који су га приредили и они који ће га проучавати и примењивати. Нова технолошка достигнућа савремене хирургије која су унапредила науку и пружила нова разумевања хируршких загонентки, додатни су разлог да се један овакав уџбеник данас нађе пред нама”, рекла је др Грујичић и истакла да су у књигу уткана искуства свих хирурга кроз дуге векове развоја те гране медицине, до савремене роботике, која се некада смештала у домен научне фантастике, а која се данас примењује у медицини. Декан Медицинског факултета у Београду проф. др Лазар Давидовић навео је да нови уџбеник превазилази све што је током неколико деценија хируршког рада видео у Србији када је реч о садржају, истицању најважнијег што свако поглавље поручује и илустрација.

Уџбеник има укупно 97 поглавља, у оквиру којих се на 1.062 стране налази 809 илустрација и графикона у боји, као и 152 табеле, што омогућава лаку читљивост и меморисање текста, а детаљан садржај и индекс појмова лакшу оријентацију и претрагу информација. Најсавременија техничка обрада уџбеника дело је Центра за издавачку, библиотечку и информатичку делатност Медицинског факултета УБ. Промоцији је присуствовао ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, проректорка проф. др Зорића Вујић, декани и професори медицинских факултета из региона, директори и начелници клиничких центара и клиника, неколико стотина лекара, здравствених радника и студената.