Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

Kapitalno izdanje Medicinskog fakulteta predstavljeno u Rektoratu UB

/, Slajder Univerzitet/Kapitalno izdanje Medicinskog fakulteta predstavljeno u Rektoratu UB

Kapitalno izdanje Medicinskog fakulteta predstavljeno u Rektoratu UB

U izdanju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu objavljen je novi udžbenik za integrisane akademske studije medicine pod nazivom „Hirurgija sa anesteziologijom”, koji je predstavljen u Svečanoj sali Rektorata. Od izdanja prvog udžbenika Katedre hirurgije ovog fakulteta prošlo je pet decenija, a novu knjigu je pisalo čak 254 nastavnika i saradnika i šesti je u nizu udžbenika Katedre hirurgije, koji su dali neprocenjiv doprinos u edukaciji studenata i lekara u ovom delu Evrope.

Kako je rekao prof. dr Aleksandar Simić, jedan od urednika udžbenika zajedno sa prof. dr Danicom Grujičić i doc. dr Duškom Spasovskim, ideja za nastanak nove knjige bila je vođena činjenicom da su intenzivan razvoj i tehnološka dostignuća savremene hirurgije uslovila potrebu za unapređivanjem prenošenja informacija, a samim tim i asimilacijom znanja. “Osnovni cilj ovog udžbenika je bio stvaranje koncepta koji zaslužuje pridev “moderan”, a poseban naglasak je dat na najsavremenijim saznanjima i celini koja će zadovoljiti osnovne principe razumevanja hirurških oboljenja.” rekao je na promociji dr Simić. Sadržaj je konceptualno sistematizovan, tako da odgovara strukturi programa nastavnih jedinica iz predmeta hirurgija, i sastoji se od četiri osnovna dela: uvoda, opšte hirurgije, anesteziologije i specijalne hirurgije.

Ministarka zdravlja Srbije prof. dr Danica Grujičić učestvovala je kao prva žena urednik u predstavljanju jednog udžbenika iz hirurgije. “Udžbenik koji predstavljamo je štivo na koje će biti ponosni i oni koji su ga priredili i oni koji će ga proučavati i primenjivati. Nova tehnološka dostignuća savremene hirurgije koja su unapredila nauku i pružila nova razumevanja hirurških zagonentki, dodatni su razlog da se jedan ovakav udžbenik danas nađe pred nama”, rekla je dr Grujičić i istakla da su u knjigu utkana iskustva svih hirurga kroz duge vekove razvoja te grane medicine, do savremene robotike, koja se nekada smeštala u domen naučne fantastike, a koja se danas primenjuje u medicini. Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Lazar Davidović naveo je da novi udžbenik prevazilazi sve što je tokom nekoliko decenija hirurškog rada video u Srbiji kada je reč o sadržaju, isticanju najvažnijeg što svako poglavlje poručuje i ilustracija.

Udžbenik ima ukupno 97 poglavlja, u okviru kojih se na 1.062 strane nalazi 809 ilustracija i grafikona u boji, kao i 152 tabele, što omogućava laku čitljivost i memorisanje teksta, a detaljan sadržaj i indeks pojmova lakšu orijentaciju i pretragu informacija. Najsavremenija tehnička obrada udžbenika delo je Centra za izdavačku, bibliotečku i informatičku delatnost Medicinskog fakulteta UB. Promociji je prisustvovao rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić, prorektorka prof. dr Zorića Vujić, dekani i profesori medicinskih fakulteta iz regiona, direktori i načelnici kliničkih centara i klinika, nekoliko stotina lekara, zdravstvenih radnika i studenata.

 

2023-05-11T14:36:28+00:00 11.05.2023.|Naslovna, Slajder Univerzitet|