Према одлуци кризног штаба Републике Србије, од 30.06.2020. године, обавезно је ношење заштитних маски у затвореним просторима. Молимо Вас да поштујете мере безбедности приликом посете Медицинском факултету.

Проф. др Драган Ђурић са Медицинског факултета Универзитета у Београду добитник престижног научног признања у Индији

////Проф. др Драган Ђурић са Медицинског факултета Универзитета у Београду добитник престижног научног признања у Индији

Проф. др Драган Ђурић са Медицинског факултета Универзитета у Београду добитник престижног научног признања у Индији

Др Драган Ђурић, редовни професор Медицинског факултета у Београду, члан Светске академије физиолога Међународне уније физиолошких наука (IUPS) и Интернационалне академије кардиоваскуларних наука (IACS), добитник је престижне награде IACS Oration Award на управо одржаном заједничком конгресу индијских секција Интернационалног удружења за истраживање срца (ISHR) и Интернационалне академије кардиоваскуларних наука. Овај скуп је одржан у периоду 16-18.02.2024.г. у индијском граду Џодпуру (Jodhpur) у чувеном Свеиндијском институту за медицинске науке (AIIMS), а на скупу је учествовало преко 600 учесника из целог света.

Награда је додељена за дугогодишња истраживања физиолошког и патофизиолошког значаја семиесенцијалне аминокиселине хомоцистеина, епигенетског значаја и биомаркера ризика штетних утицаја околине, а посебно за кардиоваскуларне, неуродегенеративне и малигне болести. Из ових истраживања проистекли су бројни научни радови публиковани у водећим интернационалним часописима, предавања по позиву на иностраним универзитетима и научним скуповима, изузетна међународна сарадња и неколико докторских дисертација одбрањених на медицинским факултетима у Београду, Крагујевцу и Бањалуци. Ускоро се очекује и публиковање књиге престижног светског издавача Спрингер (уз учешће преко 30 истраживачких група из целог света), и у којој је профессор Драган Ђурић уредник, заједно са професором Devendrom Agrawalom из SAD.

Ова међународна удружења су најзначајнија у свету која се баве базичним и транслационим кардиоваскуларним истраживањима.

Проф. др Драган Ђурић специјалиста је клиничке физиологије и руководилац научних пројеката, члан је многобројних међународних и домаћих научних и професионалних удружења, и добитник је бројних интернационалних признања у области базичних и транслационих кардиоваскуларних истраживања.

Текст саопштења за јавност можете преузети у ПДФ формату ОВДЕ

2024-02-19T15:37:10+00:00 19.02.2024.|Насловна|