Према одлуци кризног штаба Републике Србије, од 30.06.2020. године, обавезно је ношење заштитних маски у затвореним просторима. Молимо Вас да поштујете мере безбедности приликом посете Медицинском факултету.

Отворен јавни позив Фонда за науку за пријаву научноистраживачких пројеката којима се реализује Програм ИДЕЈЕ 2024

////Отворен јавни позив Фонда за науку за пријаву научноистраживачких пројеката којима се реализује Програм ИДЕЈЕ 2024

Отворен јавни позив Фонда за науку за пријаву научноистраживачких пројеката којима се реализује Програм ИДЕЈЕ 2024

Фонд за науку Републике Србије објавиo је јавни позив за учешће у Програму ИДЕЈЕ 2024. Програм ИДЕЈЕ подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима, отворен за све теме. Омогућава истраживачима да дефинишу сопствене програме истраживања, оформе сопствене тимове и сарађују са одговарајућим лабораторијама, истраживачким центрима и привредом у Републици Србији и у свету, уз финансијску подршку до 300.000 евра. Више о програму на https://fondzanauku.gov.rs/poziv/2024/10/program-ideje-2024/.

Фокус Програма ИДЕЈЕ 2024 је на:

  • финансирању пројеката заснованих на изврсним идејама које у будућности могу да имају значајан утицај на развој науке и истраживања, привреде и/или друштва у целини;
  • јасној мотивацији за истраживања у оквирима савремених трендова развоја науке у одговарајућим научним областима;
  • развоју научних и практичних аспеката у области техничко-технолошких наука;
  • развоју истраживања од стратешког значаја за пољопривреду, производњу хране и заштиту животне средине;
  • развоју експерименталних, практичних и клиничких истраживања која треба да допринесу здрављу људи у Србији;
  • истраживању тема које доприносе развоју у областима друштвених и хуманистичких наука у Србији;
  • подизању нивоа науке у вештачкој интелигенцији и њеној примени;
  • укључивању младих истраживача у научноистраживачки рад и јачање професионалних капацитета истраживача у оквиру истраживачких тимова.

Програм је намењен научницима и истраживачима који су запослени у акредитованим НИО у Републици Србији у својству Носиоца пројекта или Учесника пројекта. Број Учесника на једном пројекту Програма је најмање три, док максималан број чланова тима није одређен, укључујући и младе истраживаче.

Пријавa je до 31. јануара 2025. године до 15 часова по средњоевропском времену,а попуњава се преко Портала Фонда за науку Републике Србије на https://applicators.fondzanauku.gov.rs/.
Детаљи позива су на https://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2024/10/2.-Javni-poziv-Programa-IDEJE-2024.pdf.

Конкурсна документација се преузима на https://fondzanauku.gov.rs/poziv/2024/10/program-ideje-2024/.

Максимални износ буџета је 300.000,00 евра у динарској противвредности по пројекту. Трајање пројеката може бити до три године (36 месеци). Буџет програма је 24.000.000 евра у динарској противвредности.

Дозвољени трошкови дефинисани су чланом 13. Актa о циљевима, начину реализације и условима финансирања пројеката Програма ИДЕЈЕ 2024 Фонда за науку Републике Србије (http://fondzanauku.gov.rs/pozivi/). Висина накнаде истраживача из Републике Србије који се финансирају кроз програме Фонда за науку можете преузети на
https://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2022/06/Visina-naknade-istrazivaca-koji-se-finansiraju-kroz-programe-FZN.pdf.

За све додатне информације доступна је контакт адреса ideje2024@fondzanauku.gov.rs. Фонд за науку ће организовати Отворена врата у среду, 23. октобра 2024. године. Неопходно је регистовати се и попунити упитник за Отворена врата на:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSch49EvMyq_yLShxPbfG4qZ6P2Ld613enqlVkY_2MkFFfBOyg/viewform

Средства за реализацију Програма ИДЕЈА обезбеђeна су из буџета Републике Србије и средствима Светске банке кроз пројекат „SAIGE” (Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке посвећен јачању научних истраживања и иновативног предузетништва у Србији.

2024-10-15T12:12:40+00:00 15.10.2024.|Насловна|