Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

Otvoren javni poziv Fonda za nauku za prijavu naučnoistraživačkih projekata kojima se realizuje Program IDEJE 2024

////Otvoren javni poziv Fonda za nauku za prijavu naučnoistraživačkih projekata kojima se realizuje Program IDEJE 2024

Otvoren javni poziv Fonda za nauku za prijavu naučnoistraživačkih projekata kojima se realizuje Program IDEJE 2024

Fond za nauku Republike Srbije objavio je javni poziv za učešće u Programu IDEJE 2024. Program IDEJE podržava osnovna i primenjena istraživanja u svim naučnim oblastima, otvoren za sve teme. Omogućava istraživačima da definišu sopstvene programe istraživanja, oforme sopstvene timove i sarađuju sa odgovarajućim laboratorijama, istraživačkim centrima i privredom u Republici Srbiji i u svetu, uz finansijsku podršku do 300.000 evra. Više o programu na https://fondzanauku.gov.rs/poziv/2024/10/program-ideje-2024/.

Fokus Programa IDEJE 2024 je na:

  • finansiranju projekata zasnovanih na izvrsnim idejama koje u budućnosti mogu da imaju značajan uticaj na razvoj nauke i istraživanja, privrede i/ili društva u celini;
  • jasnoj motivaciji za istraživanja u okvirima savremenih trendova razvoja nauke u odgovarajućim naučnim oblastima;
  • razvoju naučnih i praktičnih aspekata u oblasti tehničko-tehnoloških nauka;
  • razvoju istraživanja od strateškog značaja za poljoprivredu, proizvodnju hrane i zaštitu životne sredine;
  • razvoju eksperimentalnih, praktičnih i kliničkih istraživanja koja treba da doprinesu zdravlju ljudi u Srbiji;
  • istraživanju tema koje doprinose razvoju u oblastima društvenih i humanističkih nauka u Srbiji;
  • podizanju nivoa nauke u veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni;
  • uključivanju mladih istraživača u naučnoistraživački rad i jačanje profesionalnih kapaciteta istraživača u okviru istraživačkih timova.

Program je namenjen naučnicima i istraživačima koji su zaposleni u akreditovanim NIO u Republici Srbiji u svojstvu Nosioca projekta ili Učesnika projekta. Broj Učesnika na jednom projektu Programa je najmanje tri, dok maksimalan broj članova tima nije određen, uključujući i mlade istraživače.

Prijava je do 31. januara 2025. godine do 15 časova po srednjoevropskom vremenu,a popunjava se preko Portala Fonda za nauku Republike Srbije na https://applicators.fondzanauku.gov.rs/.
Detalji poziva su na https://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2024/10/2.-Javni-poziv-Programa-IDEJE-2024.pdf.

Konkursna dokumentacija se preuzima na https://fondzanauku.gov.rs/poziv/2024/10/program-ideje-2024/.

Maksimalni iznos budžeta je 300.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti po projektu. Trajanje projekata može biti do tri godine (36 meseci). Budžet programa je 24.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Dozvoljeni troškovi definisani su članom 13. Akta o ciljevima, načinu realizacije i uslovima finansiranja projekata Programa IDEJE 2024 Fonda za nauku Republike Srbije (http://fondzanauku.gov.rs/pozivi/). Visina naknade istraživača iz Republike Srbije koji se finansiraju kroz programe Fonda za nauku možete preuzeti na
https://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2022/06/Visina-naknade-istrazivaca-koji-se-finansiraju-kroz-programe-FZN.pdf.

Za sve dodatne informacije dostupna je kontakt adresa ideje2024@fondzanauku.gov.rs. Fond za nauku će organizovati Otvorena vrata u sredu, 23. oktobra 2024. godine. Neophodno je registovati se i popuniti upitnik za Otvorena vrata na:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSch49EvMyq_yLShxPbfG4qZ6P2Ld613enqlVkY_2MkFFfBOyg/viewform

Sredstva za realizaciju Programa IDEJA obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije i sredstvima Svetske banke kroz projekat „SAIGE” (Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji), partnerski projekat Republike Srbije, Evropske unije i Svetske banke posvećen jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva u Srbiji.

2024-10-15T12:12:40+00:00 15.10.2024.|Naslovna|