Према одлуци кризног штаба Републике Србије, од 30.06.2020. године, обавезно је ношење заштитних маски у затвореним просторима. Молимо Вас да поштујете мере безбедности приликом посете Медицинском факултету.

IN MEMORIAM Aкадемик Зоран Кривокапић (1955-2022)

////IN MEMORIAM Aкадемик Зоран Кривокапић (1955-2022)

IN MEMORIAM Aкадемик Зоран Кривокапић (1955-2022)

Академик Зоран Кривокапић, редовни професор хирургије Медицинског факултета Универзитета у Београду и наш водећи колоректални хирург, преминуо је 9. септембра 2022. године у Београду. Рођен је 1955. у Косовској Митровици, дипломирао је (1980), магистрирао (1985) и докторирао на Медицинском факултету Универзитета у Београду, где је положио и специјалистички испит из опште хирургије (1986) и супспецијалистички испит из дигестивне хирургије 2001. године. У звање редовног професора хирургије је изабран 2007. године. Био је начелник Одељења за колоректалну хирургију на Првој хируршкој клиници Универзитетског клиничког центра Србије, где је формирао изузетан тим клиничара и истраживача. Био је гостујући професор на универзитетима у Јужној Калифорнији, Крајови, Скопљу, Нишу, Фочи и Бањалуци. Као оператор по позиву, несебично је преносио своје знање и хируршко умеће у преко 50 болница у Србији и бившим југословенским републикама, као и у Тел Авиву, Лондону, Риги, Темишвару, Крајови и Каиру. Урадио је преко 7000 веома сложених операција карцинома дебелог црева. Иницирао је и реализовао национални програм за рано откривање карцинома дебелог црева у Србији, као и израду водича добре клиничке праксе у овој области. У праксу је увео 46 нових дијагностичких и оперативних поступака и значајно допринео не само значајно бољем лечењу наших болесника већ и подизању угледа српске хирургије и науке широм света.

За дописног члана САНУ изабран је 2012, а за редовног 2018. године.

Основао је Удружење колопроктолога наше земље и Међународно удружење поремећаја карличног пода (ISPFD) са седиштем у Кини (2015). Академик Кривокапић је био редовни члан Енглеског краљевског колеџа хирурга (Fellow of the Royal Colledge of Surgeons of England, FRCS), Америчког колеџа хирурга (Fellow of the American College of Surgeons, FACS), почасни члан Европског удружења колопроктолога (Honorary Fellow of the European Society of Coloproctology, ESCP), Америчког удружења колоректалних хирурга (Honorary Fellow of the American Society of Colon and Rectal Surgeons, ASCRS) и генерални секретар Међународног удружења универзитетских колоректалних хирурга (International Society of University Colon and Rectum Surgeons, ISUCRS). Био је почасни члан осам међународних асоцијација и почасни доктор наука Универзитета у Крајови (Румунија); члан Удружења пријатеља St. Marks Hospital, Удружења колопроктолога Велике Британије и Ирске (Association of Surgeons of Great Britain and Ireland, ACPGBI), члан Борда и Advisory Member at Larg, међународног друштва универзитетских колоректалних хирурга (International Society of Colon and Rectum Surgeons, ISUCRS), оснивач ‒ члан борда Европског друштва колопроктолога (ESCP), Европског удружења за дигестивну хирургију (EDS), Медитеранског удружења колопроктолога (AMSCP) и члан Европског удружења хирурга (European Surgical Association, ESA). Био је редовни члан Академије медицинских наука СЛД.

Публиковао је велики број запажених и високо цитираних радова у земљи и иностранству. Аутор је пет монографија, међу којима је и изузетно значајна монографија „Карцином ректума“. Био је члан уређивачких одбора у 15 часописа. За изузетне резултате у научноистраживачком раду добио је бројне награде. Међу најзначајнијима су признање за афирмацију и достигнућа на научном и стручном плану у области колопроктолошке медицине од „Central and Eastern European Club of Coloproctology“ и награда за унапређење колоректалне хирургије у Средњој и Источној Европи од Удружења колоректалних хирурга Велике Британије и Ирске (ACPGBI).

Своје знање несебично је преносио на младе колеге. Био је ментор 9 магистарских теза, ментор и коментор у 21 докторској дисертацији и ментор 11 ужих специјализација.

Добитник је Годишње награде Српског лекарског друштва за научноистраживачки рад, Награде града Београда за медицину, Медаље „Др Владан Ђорђевић“ Војномедицинске акадeмије као најбољи српски хирург, признања „Капетан Миша Анастасијевић“ у категорији „за врхунске резултате у области медицинске науке“ и „Светогорског ордена“. Године 2021. добио је Награду за научни допринос Медицинског факултета Универзитета у Београду. Снимак предавања академика Кривокапића са доделе ове награде је у прилогу, као трајни пример млађим лекарима, наставницима, сарадницима и студентима нашег факултета како се уз велики труд и рад могу постићи врхунски резултати који су препознати широм света.

Прерани одлазак академика Кривокапића је велики губитак за Медицински факултет Универзитета у Београду, нашу и светску хирургију. НЕКА МУ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА!

Комеморација у част академика Кривокапића ће се одржати у амфитеатру Института за патологију „Др Ђорђе Јоанновић“ Медицинског факултета, у четвртак, 15. септембра, у 13 часова.

 

 

 

2022-09-12T12:38:45+00:00 12.09.2022.|Насловна|