Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

IN MEMORIAM Akademik Zoran Krivokapić (1955-2022)

////IN MEMORIAM Akademik Zoran Krivokapić (1955-2022)

IN MEMORIAM Akademik Zoran Krivokapić (1955-2022)

Akademik Zoran Krivokapić, redovni profesor hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i naš vodeći kolorektalni hirurg, preminuo je 9. septembra 2022. godine u Beogradu. Rođen je 1955. u Kosovskoj Mitrovici, diplomirao je (1980), magistrirao (1985) i doktorirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je položio i specijalistički ispit iz opšte hirurgije (1986) i supspecijalistički ispit iz digestivne hirurgije 2001. godine. U zvanje redovnog profesora hirurgije je izabran 2007. godine. Bio je načelnik Odeljenja za kolorektalnu hirurgiju na Prvoj hirurškoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, gde je formirao izuzetan tim kliničara i istraživača. Bio je gostujući profesor na univerzitetima u Južnoj Kaliforniji, Krajovi, Skoplju, Nišu, Foči i Banjaluci. Kao operator po pozivu, nesebično je prenosio svoje znanje i hirurško umeće u preko 50 bolnica u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u Tel Avivu, Londonu, Rigi, Temišvaru, Krajovi i Kairu. Uradio je preko 7000 veoma složenih operacija karcinoma debelog creva. Inicirao je i realizovao nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma debelog creva u Srbiji, kao i izradu vodiča dobre kliničke prakse u ovoj oblasti. U praksu je uveo 46 novih dijagnostičkih i operativnih postupaka i značajno doprineo ne samo značajno boljem lečenju naših bolesnika već i podizanju ugleda srpske hirurgije i nauke širom sveta.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2012, a za redovnog 2018. godine.

Osnovao je Udruženje koloproktologa naše zemlje i Međunarodno udruženje poremećaja karličnog poda (ISPFD) sa sedištem u Kini (2015). Akademik Krivokapić je bio redovni član Engleskog kraljevskog koledža hirurga (Fellow of the Royal Colledge of Surgeons of England, FRCS), Američkog koledža hirurga (Fellow of the American College of Surgeons, FACS), počasni član Evropskog udruženja koloproktologa (Honorary Fellow of the European Society of Coloproctology, ESCP), Američkog udruženja kolorektalnih hirurga (Honorary Fellow of the American Society of Colon and Rectal Surgeons, ASCRS) i generalni sekretar Međunarodnog udruženja univerzitetskih kolorektalnih hirurga (International Society of University Colon and Rectum Surgeons, ISUCRS). Bio je počasni član osam međunarodnih asocijacija i počasni doktor nauka Univerziteta u Krajovi (Rumunija); član Udruženja prijatelja St. Marks Hospital, Udruženja koloproktologa Velike Britanije i Irske (Association of Surgeons of Great Britain and Ireland, ACPGBI), član Borda i Advisory Member at Larg, međunarodnog društva univerzitetskih kolorektalnih hirurga (International Society of Colon and Rectum Surgeons, ISUCRS), osnivač ‒ član borda Evropskog društva koloproktologa (ESCP), Evropskog udruženja za digestivnu hirurgiju (EDS), Mediteranskog udruženja koloproktologa (AMSCP) i član Evropskog udruženja hirurga (European Surgical Association, ESA). Bio je redovni član Akademije medicinskih nauka SLD.

Publikovao je veliki broj zapaženih i visoko citiranih radova u zemlji i inostranstvu. Autor je pet monografija, među kojima je i izuzetno značajna monografija „Karcinom rektuma“. Bio je član uređivačkih odbora u 15 časopisa. Za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu dobio je brojne nagrade. Među najznačajnijima su priznanje za afirmaciju i dostignuća na naučnom i stručnom planu u oblasti koloproktološke medicine od „Central and Eastern European Club of Coloproctology“ i nagrada za unapređenje kolorektalne hirurgije u Srednjoj i Istočnoj Evropi od Udruženja kolorektalnih hirurga Velike Britanije i Irske (ACPGBI).

Svoje znanje nesebično je prenosio na mlade kolege. Bio je mentor 9 magistarskih teza, mentor i komentor u 21 doktorskoj disertaciji i mentor 11 užih specijalizacija.

Dobitnik je Godišnje nagrade Srpskog lekarskog društva za naučnoistraživački rad, Nagrade grada Beograda za medicinu, Medalje „Dr Vladan Đorđević“ Vojnomedicinske akademije kao najbolji srpski hirurg, priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ u kategoriji „za vrhunske rezultate u oblasti medicinske nauke“ i „Svetogorskog ordena“. Godine 2021. dobio je Nagradu za naučni doprinos Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Snimak predavanja akademika Krivokapića sa dodele ove nagrade je u prilogu, kao trajni primer mlađim lekarima, nastavnicima, saradnicima i studentima našeg fakulteta kako se uz veliki trud i rad mogu postići vrhunski rezultati koji su prepoznati širom sveta.

Prerani odlazak akademika Krivokapića je veliki gubitak za Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, našu i svetsku hirurgiju. NEKA MU JE VEČNA SLAVA I HVALA!

Komemoracija u čast akademika Krivokapića će se održati u amfiteatru Instituta za patologiju „Dr Đorđe Joannović“ Medicinskog fakulteta, u četvrtak, 15. septembra, u 13 časova.

 

 

 

2022-09-12T12:38:45+00:00 12.09.2022.|Naslovna|