Према одлуци кризног штаба Републике Србије, од 30.06.2020. године, обавезно је ношење заштитних маски у затвореним просторима. Молимо Вас да поштујете мере безбедности приликом посете Медицинском факултету.

HORIZON EUROPE – ПРОЈЕКАТ VASCUL-AID

/, Стипендије и фондације/HORIZON EUROPE – ПРОЈЕКАТ VASCUL-AID

HORIZON EUROPE – ПРОЈЕКАТ VASCUL-AID

Медицински факултет Универзитета у Београду и Клиника за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Универзитетског клиничког центра Србије партиципираће као део мултидисциплинарне и мултицентричне истраживачке групе у оквиру проспективне VASCUL-AID студије која је отпочела 1. маја 2023. године. Наведена студија ће се финансирати захваљујући средствима „HORIZON“ фонда Европске уније. Фокус ове студије биће на употреби вештачке интелигенције у предвиђању прогресије васкуларне болести код пацијената са анеуризмом абдоминалне аорте и периферне артеријске болести.

Клиника за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Универзитетског клиничког центра Србије, као наставна база Медицинског факултета једна је од 6 клиника широм Европе која ће активно учествовати у овој студији која је дизајнирана и вођена од стране тима Универзитетског медицинског центра у Амстердаму Холандија. Поредећи резултате генетских анализа и савремене радиолошке дијагностике, као и протеинске профиле у крви пацијената са постојећим базама података и биобанкама, уз помоћ вештачке интелигенције дефинисаће се ризици за прогресију васкуларне болести.

Детаљније информације о наведеној студији могу се пронаћи на следећем линку:  https://www.amsterdamumc.org/en/spotlight/amsterdam-umc-leads-an-ai-powered-hunt-for-high-risk-vascular-patients.htm