Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

HORIZON EUROPE – PROJEKAT VASCUL-AID

/, Stipendije i fondacije/HORIZON EUROPE – PROJEKAT VASCUL-AID

HORIZON EUROPE – PROJEKAT VASCUL-AID

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije participiraće kao deo multidisciplinarne i multicentrične istraživačke grupe u okviru prospektivne VASCUL-AID studije koja je otpočela 1. maja 2023. godine. Navedena studija će se finansirati zahvaljujući sredstvima „HORIZON“ fonda Evropske unije. Fokus ove studije biće na upotrebi veštačke inteligencije u predviđanju progresije vaskularne bolesti kod pacijenata sa aneurizmom abdominalne aorte i periferne arterijske bolesti.

Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kao nastavna baza Medicinskog fakulteta jedna je od 6 klinika širom Evrope koja će aktivno učestvovati u ovoj studiji koja je dizajnirana i vođena od strane tima Univerzitetskog medicinskog centra u Amsterdamu Holandija. Poredeći rezultate genetskih analiza i savremene radiološke dijagnostike, kao i proteinske profile u krvi pacijenata sa postojećim bazama podataka i biobankama, uz pomoć veštačke inteligencije definisaće se rizici za progresiju vaskularne bolesti.

Detaljnije informacije o navedenoj studiji mogu se pronaći na sledećem linku:  https://www.amsterdamumc.org/en/spotlight/amsterdam-umc-leads-an-ai-powered-hunt-for-high-risk-vascular-patients.htm

2023-06-02T13:06:44+00:00 02.06.2023.|Naslovna, Stipendije i fondacije|