Према одлуци кризног штаба Републике Србије, од 30.06.2020. године, обавезно је ношење заштитних маски у затвореним просторима. Молимо Вас да поштујете мере безбедности приликом посете Медицинском факултету.

PhytoPFAS пројекат – програм РАЗВОЈ – Зелени програм сарадње науке и привреде

////PhytoPFAS пројекат – програм РАЗВОЈ – Зелени програм сарадње науке и привреде

PhytoPFAS пројекат – програм РАЗВОЈ – Зелени програм сарадње науке и привреде

PFAS (PoliFluoroAlkil Supstance), чине велику групу једињења која су означене као вечни загађивачи (POPs, персистентини органски полутанти). Неке од PFAS су класификоване као потенцијално канцерогене за људе, због чега постоји забринутост и тежња научне заједнице да се дефинишу стратегије за уклањањe PFAS из окружења. Пројекат PhytoPFAS чији је носилац Универзитет у Београду, Хемијски факултет, финансиран од стране Фонда за науку Републике Србије у оквиру програма РАЗВОЈ- Зелени програм сарадње науке и привреде (Grant No 6684), се бави управо проналажењем нових стратегија ремедијације PFAS. Учесници на Пројекту PhytoPFAS, са Медицинског факултета, задужени за проучавање интеракција PFAS са биомолекулима su: др Иванка Караџић, редовни профессор, др Лидија Израел Живковић, ванредни професор и др Ана Медић, доцент. Циљ PhytoPFAS пројекта је развој иновативних стратегија фиторемедијације за решавање изазова загађења пољопривредног земљишта и површинских вода PFAS једињењима и успостављење добре основе за примену ове технологије у сарадњи са индустријом. Детаљније о Пројекту можете прочитати у часопису Национална географија, путем линка:

https://nationalgeographic.rs/nauka/vesti-i-zanimljivosti/a41902/Upotreba-biljaka-za-ciscenje-zivotne-sredine-zagadjene-stetnim-supstancama.html

#fondzanauku, #phytopfas, #zeleniprogram

 

2023-09-27T10:33:21+00:00 27.09.2023.|Насловна|