Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

PhytoPFAS projekat – program RAZVOJ – Zeleni program saradnje nauke i privrede

////PhytoPFAS projekat – program RAZVOJ – Zeleni program saradnje nauke i privrede

PhytoPFAS projekat – program RAZVOJ – Zeleni program saradnje nauke i privrede

PFAS (PoliFluoroAlkil Supstance), čine veliku grupu jedinjenja koja su označene kao večni zagađivači (POPs, persistentini organski polutanti). Neke od PFAS su klasifikovane kao potencijalno kancerogene za ljude, zbog čega postoji zabrinutost i težnja naučne zajednice da se definišu strategije za uklanjanje PFAS iz okruženja. Projekat PhytoPFAS čiji je nosilac Univerzitet u Beogradu, Hemijski fakultet, finansiran od strane Fonda za nauku Republike Srbije u okviru programa RAZVOJ- Zeleni program saradnje nauke i privrede (Grant No 6684), se bavi upravo pronalaženjem novih strategija remedijacije PFAS. Učesnici na Projektu PhytoPFAS, sa Medicinskog fakulteta, zaduženi za proučavanje interakcija PFAS sa biomolekulima su: dr Ivanka Karadžić, redovni professor, dr Lidija Izrael Živković, vanredni profesor i dr Ana Medić, docent. Cilj PhytoPFAS projekta je razvoj inovativnih strategija fitoremedijacije za rešavanje izazova zagađenja poljoprivrednog zemljišta i površinskih voda PFAS jedinjenjima i uspostavljenje dobre osnove za primenu ove tehnologije u saradnji sa industrijom. Detaljnije o Projektu možete pročitati u časopisu Nacionalna geografija, putem linka:

https://nationalgeographic.rs/nauka/vesti-i-zanimljivosti/a41902/Upotreba-biljaka-za-ciscenje-zivotne-sredine-zagadjene-stetnim-supstancama.html

#fondzanauku, #phytopfas, #zeleniprogram

 

2023-09-27T10:33:21+00:00 27.09.2023.|Naslovna|