Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

Medicinski fakultet u Beogradu postao član RedCap konzorcijuma

/, Naslovna Slajder, Opšte vesti/Medicinski fakultet u Beogradu postao član RedCap konzorcijuma

Medicinski fakultet u Beogradu postao član RedCap konzorcijuma

Na inicijativu Škole javnog zdravlja i menadžmenta u sistemu zdravstvene zaštite i Katedre za socijalnu medicinu, a uz veliku podršku Dekana našeg Fakulteta, prof. dr Nebojše Lalića, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu postao je član RedCap konzorcijuma, čime je dobio na korišćenje onlajn platformu za upitnike i baze.

RedCap (https://www.project-redcap.org/) predstavlja međunarodni standard za onlajn i oflajn prikupljanje podataka u javnozdravstvenim i kliničkim studijama. Iako je prilagodljiv bilo kom okruženju, bitno je podvući da je komplementaran sa svetskim standardima u ovoj oblasti (21 CFR Part 11, FISMA, HIPAA i GDPR). Značaj ove platforme došao je do posebnog izražaja tokom trenutne pandemije, jer Svetska zdravstvena organizacija baš ovu platformu koristi za međunardodno prikupljanje podataka o pacijentima obolelim od KOVID-19. Veliki broj međunarodnih studija u vezi sa pandemijom oslonio se na RedCap zbog bezbednosti i lakoće korišćenja.

Uz pomoć koleginica i kolega iz Centra za informacione i komunikacione tehnologije (CIKT) Medicinskog fakulteta u Beogradu potrudićemo se da što pre omogućimo korišćenje ove platforme u nekomercijalnim studijama koje se odvijaju na našem Fakultetu.

 

 

 

2020-08-06T09:59:50+00:00 30.07.2020.|Naslovna, Naslovna Slajder, Opšte vesti|