Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI ODELJENJE MEDICINSKIH NAUKA

/, Predavanja/SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI ODELJENJE MEDICINSKIH NAUKA

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI ODELJENJE MEDICINSKIH NAUKA

 

Predavanje prof. dr Janka Nikolića-Žugića o akutnom kovidu 19 i post-akutnim sekvelama kovid 19 bolesti

Dr Janko Nikolić-Žugić, međunarodno priznati imunolog i gerontolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Arizoni i član BIO5 instituta, koji je 2021. godine proglašen istraživačem godine u oblasti bioloških nauka u Arizoni za rad o starenju, imunologiji i testiranju i prevenciji kovida 19, održaće predavanje pod nazivom  „Akutni kovid 19 i post-akutne sekvele kovid 19 bolesti: Imunološki aspekti i buduće smernice istraživanja” u utorak, 6. septembra, u 13 sati, u sali Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU (Kneza Mihaila 36/prvi sprat).

U prvom delu predavanja biće obrađeni principi imunskog odgovora uopšte, a nakon toga i specifični elementi imunskog odgovora protiv SARSKoV-2 virusa. Biće prikazani rezultati evaluacije odgovora T i B limfocita (antitela) na različite delove virusa u kontekstu dugotrajnost i specifičnost odgovora nakon prirodne infekcije i mRNK vakcinacije. Rezultati će biti predstavljeni  u svetlu zaštitne imunosti, tj. otpornost protiv varijanti SARSKoV-2 u opštoj populaciji, kao i kod osetljivih grupa stanovništva.

Drugi deo predavanja bavi se „produženim” kovidom 19, tj. sindromom PASK (post-akutnim sekvelama kovid 19 bolesti). Ovaj nedovoljno ispitan sindrom, kao i osnovna kovid 19 bolest, podrazumeva raznoliki skup simptoma sa heterogenom kliničkom slikom. Da li se radi o jednom PASK-u ili više njih? Da li je u pitanju hronična ili produžena virusna infekcija? Ima li PASK autoimunsku komponentu? Radi li se o produženim abnormalnostima zapaljenskog, koagulacionog ili renin-angiotenzinskog sistema? Neki odgovori na ova i druga pitanja biće predstavljeni u okviru trenutnih istraživanja, kako onih koja su u toku, tako i onih koje valja planirati u okviru međunarodne saradnje.

Dr Nikolić-Žugić  je diplomirao i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu. Medicinskom koledžu u Tusonu pridružio se 2008. godine kao predsedavajući Odeljenja za imunobiologiju koledža i kodirektor Centra za starenje Univerziteta u Arizoni. Objavio je više od 180 radova u recenziranim časopisima i dobio je više od 73 miliona dolara grantova od Nacionalnog instituta za zdravlje. Svojim višegodišnjim istraživanjima napravio je naučni napredak kojim je uticao na zdravlje i dobrobit stanovnika Arizone i šire.

U prilogu su pozivnica i biografija predavača.

 

Predavanje prof. dr Janka Nikolića-Žugića o akutnom kovidu 19 i post-akutnim sekvelama kovid 19 bolesti

2022-08-30T13:28:24+00:00 30.08.2022.|Naslovna, Predavanja|