Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

ZAJEDNIČKI SIMPOZIJUM MEJO KLINIKE I MEDICINSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

////ZAJEDNIČKI SIMPOZIJUM MEJO KLINIKE I MEDICINSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

ZAJEDNIČKI SIMPOZIJUM MEJO KLINIKE I MEDICINSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

U sredu, 14. juna 2023. godine u Svečanoj Sali Dekanata održana je sesija „Hipertenzija i vaskularne implikacije“, kao zajednički sastanak Mayo klinike, SAD i Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sesija je organizovana u okviru 13. konferencije srpske medicinske dijaspore, pod pokroviteljstvom Fondacije NJ.K.V. princeze Katarine. Predavači sa Mayo klinike bili su prof. dr Vesna Garović, dekan za klinička i translaciona istraživanja, čija su glavna oblast interesovanja hipertenzija i nefrologija, sa posebnim fokusom na zdravlje žena; prof. dr Gary L. Schwartz, nefrolog, koji se prvenstveno bavi farmakogenetskim odgovorom na antihipertenzivnu terapiju; prof. dr Stephen C. Textor, nefrolog, čije su osnovne oblasti istraživanja mehanizmi renovaskularne hipertenzije i koristi i rizici renalne revaskularizacije u ateroskleroznoj stenozi renalne arterije; doc. dr Tamar Tchkonia, čija je osnovna oblast interesovanja ćelijsko starenje; prof. dr Karl A. Nath, koji se bavi prvenstveno mehanizmima povrede i adaptacije bubrega, kao i mehanizmima oksidativnog stresa i prof. dr Elie F. Berbari, infektolog, čije je glavno polje interesovanja osteoartikularne infekcije.

Zapažena predavanja održali su i nastavnici našeg fakulteta, prof. dr Tatjana Simić, prof. dr Arsen Ristić, prof. dr Milan Radović, prof. dr Marko Dragaš, prof. dr Nataša Milić i doc. dr Tatjana Potpara.

U okviru Konferencije na Fakultetu je u petak, 16.6.2023. predavanje na temu „Age and senescence“ održao je i prof. dr James L. Kirkland sa Mayo klinike. Profesor Kirkland je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti biologije starenja i rodonačelnik je istraživanja senolitičkih supstanci. U fokusu njegovih istraživanja je uticaj ćelijskog starenja na disfunkcije povezane sa nastankom hroničnih bolesti, kao što su demencija, ateroskleroza, kancer, dijabetes i artritis.

 

2023-06-21T11:47:08+00:00 21.06.2023.|Naslovna|