Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

Konkurs za izradu studentskih naučno-istraživačkih radova

/, CSNIRS/Konkurs za izradu studentskih naučno-istraživačkih radova

Konkurs za izradu studentskih naučno-istraživačkih radova

Drage koleginice i kolege,

Obaveštavamo vas da je u ponedeljak, 13. novembra 2023. godine otvoren Konkurs za izradu studentskih naučno-istraživačkih radova.

Prijavljivanje tema će se obaviti preko Retikuluma, kome se pristupa koristeći korisničko ime i lozinku za e-student. Na Retikulumu je neophodno popuniti elektronski Mentorski list, kao i postaviti:

  1. Printscreen stranice „Upisi” na e-studentu za autora i koautore (ili skenirana ili fotografisana potvrda o upisanoj akademskoj 2023/2024. godini)
  2. Printscreen stranice „Ispiti” na e-studentu za autora i koautore na kojoj se vidi prosečna ocena i ocena iz predmeta iz kojeg je prijavljen rad (ili skenirano ili fotografisano uverenje sa ocenama).

Prema Pravilniku o radu CSNIRS-a svaki prijavljeni rad mora imati odobrenje Etičke komisije za studentski naučno-istraživački rad Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Student je u obavezi da, uz konsultovanje mentora, popuni elektronski Obrazac zahteva za davanje mišljenja i odobrenje studentskog naučno-istraživačkog rada na Retikulumu.
Rok za prijavu teme je ponedeljak, 4. decembar do ponoći. Nepotpune i naknadne prijave neće biti razmatrane. Prijem teme biće potvrđen najkasnije 4 dana po isteku roka za prijavljivanje teme putem Retikuluma i ukoliko bude potrebe bićete dodatno kontaktirani. Prijem teme biće potvrđen mentorima putem mejla.
Na Konkursu CSNIRS-a prihvataju se samo originalni studentski naučno-istraživački radovi u kojima je prilikom izrade testirana radna hipoteza adekvatnim statističkim testovima.
Radovi u formi prikaza slučaja, serija slučajeva i pregledni (narrative review) neće ući u razmatranje prilikom konkursa.
Rad ne sme biti prethodno publikovan ili prihvaćen za publikovanje u časopis, kao ni deo prethodno odbranjene magistarske ili doktorske teze, akademskog specijalističkog ili master rada.

Ko može prijaviti temu?

Redovni student, koji je upisao najmanje III semestar integrisanih akademskih studija, ima pravo da učestvuje u izradi originalnih studentskih naučno-istraživačkih radova. Isto pravo imaju i apsolventi IAS, kao i lekari na stažu.
Studenti mogu da prijave originalno naučno istraživanje, iz predmeta koji su položili uz ocenu ne manju od 9 i ako su tokom dosadašnjeg studiranja ostvarili prosečnu ocenu jednaku ili veću od 8,00.
Student koji je obnovio godinu ne može pisati rad u toku obnovljene godine.
Studenti šeste godine i prvi put produžene šeste godine mogu prijaviti originalno naučno istraživanje i iz predmeta koji po planu i programu nastave pohađaju tokom XI semestra IAS.
Studentski naučno-istraživački rad mora biti urađen u nastavnoj bazi Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u kojoj je zaposlen mentor ili komentor predmetnog rada.
Svi uslovi važe i za autora i koautore. Rad može, uz autora, imati najviše dva koautora.
U toku jedne školske godine student može biti autor najviše dva rada i to:
-autor jednog rada i koautor jednog rada ili
-koautor dva rada

Naknadno dodavanje (ko)autora neće biti moguće!

Studenti koji prvi put pišu rad u obavezi su da prisustvuju na najmanje 60% edukativnih tribina koje organizuje CSNIRS. Prema članu 13. Pravilnika o radu Centra za stručni i naučno-istraživački rad studenata, studenti koji ne ispune taj uslov neće moći da prezentuju rad na Mini simpozijumu.

Ko može da bude mentor studentskog rada?

Student pri izradi rada mora imati mentora. U slučaju da se radi o multidisciplinarnom istraživanju, student može imati najviše dva mentora koji moraju biti iz različitih užih naučnih oblasti, tj. različitih katedri.

Mentor originalnog studentskog rada mora biti zaposlen na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u nastavnom zvanju (docent, vanredni profesor, redovni profesor) ili saradničkom zvanju (asistent, klinički asistent) uz obavezu dokaza o najmanje jednoj autorskoj publikaciji u kojoj je prvi autor rada koji je publikovan u časopisu sa impakt faktorom koji je iznosio najmanje 0,5 u godini publikovanja rada.

Mentor u nastavnom zvanju (docent, vanredni profesor, redovni profesor) u toku jedne školske godine može biti mentor ili komentor najviše dva studentska rada.
Mentor u saradničkom zvanju (asistent, klinički asistent) u toku jedne školske godine može biti mentor ili komentor najviše jednog studentskog rada.
Molimo mentore i autore da provere da li ispunjavaju kriterijume propisane Pravilnikom CSNIRS-a prilikom prijave teme.
Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete kontaktirati CSNIRS putem mejl adrese, Fejsbuk stranice ili lično preko nekog od članova i volontera.

 

Vaš CSNIRS

2023-11-13T09:26:18+00:00 13.11.2023.|Opšte vesti, CSNIRS|