Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

Konkurs Instituta za socijalnu medicinu #OvoJeJavnoZdravlje

//Konkurs Instituta za socijalnu medicinu #OvoJeJavnoZdravlje

Konkurs Instituta za socijalnu medicinu #OvoJeJavnoZdravlje

Poštovane koleginice i kolege,

Institut za socijalnu medicinu otvara novogodišnji konkurs #OvoJeJavnoZdravlje za najbolje fotografije koje ispituju vezu između umetnosti i javnog zdravlja!

Vaš zadatak je jednostavan i podrazumeva sledeće korake:

  • Izaberite i posetite jednu ustanovu kulture;
  • Unutar ustanove, pronađite eksponat/umetničko delo čija se tema odnosi na jedan ili više javnozdravstvenih problema ili se može dovesti u vezu sa socijalnom medicinom i/ili javnim zdravljem;
  • Fotografišite se pored eksponata/umetničkog dela i opišite na koji način je povezano sa našim temama!
  • Fotografiju i popunjen formular pošaljite koristeći Google Forms upitnik;

 

Najbolje fotografije zajedno sa opisima fotografija i informacijama o autorima biće promovisani na društvenim mrežama, a štampane verzije će ukrasiti prostorije i vežbaonice našeg Instituta.

Rok za slanje fotografija je 05. januar u ponoć!

Učestvovanjem na konkursu saglasni ste da se sva prava u vezi sa poslatim materijalom prenose na Institut za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. To podrazumeva da Institut može koristiti poslati materijal za potrebe oglašavanja na društvenim mrežama, sastavljanje izveštaja, štampanje odabranih fotografija i sve druge nekomercijalne i akademske svrhe.

—–

U svakodnevnom govoru često kažemo da je medicina umetnost (lečenja), međutim i obrnuto je tačno – umetnost može biti deo medicine. O tome govori izveštaj Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine pod nazivom: Postoje li dokazi da umetnost ima ulogu u unapređenju zdravlja i blagostanja? Ovaj pregled literature obuhvatio je rezultate preko 3000 studija koje su se bavile ulogom različitih formi umetnosti u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, ali i unapređenju kvaliteta života tokom bolesti i čitavog životnog veka.

Ulogu u podizanju svesti o pozitivnom uticaju umetnosti na individualno i javno zdravlje preuzeo je prestižni časopis Lancet serijom radova posvećenih ovoj temi. U septembru 2023. godine najavljena je priprema novog globalnog izveštaja na ovu temu u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

 

2023-12-05T09:49:12+00:00 05.12.2023.|Nekategorizovano|