Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu uvek razmatra zahteve svojih studenata i trudi se da sa njima usaglasi proces odvijanja nastave i proces ocenjivanja. Na 3. godini IAS postoji 9 predmeta koji nose 60 ESPB bodova. Za uslov za upis na 4. godinu studija potrebno je da studenti polože 3 ispita, odnosno da ostvare 37 ESPB bodova. Predlog dekanskog kolegijuma jeste da studenti polože ispite iz predmeta Patologija, Patološka fiziologija i Farmakologija sa toksikologijom. Dakle, položaj studenata nije otežan. Zahteva se manji broj ESPB a promena se sastoji u specificifikovanju ispita čijim se polaganjem ostvaruje taj broj bodova.

Naš Fakultet se uvek zalagao za podizanje standarda u domenu obrazovanja studenata i izvođenja nastave. Veoma značajan korak ka ostvarivanju tog cilja, na nivou 3. godine IAS, jeste polaganje predmeta Farmakologija sa toksikologijom. Predmet Farmakologija sa toksikologijom jeste ključan za razumevanje i praćenje nastave iz predmeta Interna medicina, Infektivne bolesti, Dermatovenerologija, Neurologija, Psihijatrija i Klinička mikrobiologija i u manjoj meri Radiologija. U proteklom periodu, svake školske godine, studenti su se suočavali sa teškoćama u praćenju i savladavanju gradiva iz navedenih kliničkih predmeta, ukoliko pre toga nisu savladali Farmakologiju sa toksikologijom.

Osim što Fakultet teži da poboljša edukovanje svojih studenata, on teži i da isprati dobru praksu evropskih medicinskih fakulteta, prema kojima je znanje stečeno na predmetu Farmakologija sa toksikologijom neophodan preduslov za praćenje ostalih kliničkih predmeta.

Naši studenti imaju svoje predstavnike u stručnim organima Fakulteta i imaju pravo da iznesu i argumentuju svoje zahteve, koji se tiču studentskih pitanja. Odluku o tome da Farmakologija sa toksikologijom bude jedan od ispita koji se obavezno moraju položiti donosi najviši naučno stručni organ Fakulteta, Nastavno naučno veće. Predlog Dekanskog kolegijuma, koji se odnosi na uslov za upis u akademsku 2024/25. godinu, formulisan je na osnovu višegodišnjeg osluškivanja potreba nastave,  usaglašavanja sa evropskom praksom, logikom i redosledom usvajanja i verifikovanja usvojenih znanja na studijama medicine.

 

Dekanski kolegijum
Univerzitet u Beogradu – Medicinski fakultet

 

2024-03-06T15:49:01+00:00 06.03.2024.|Naslovna|