Prema odluci kriznog štaba Republike Srbije, od 30.06.2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Molimo Vas da poštujete mere bezbednosti prilikom posete Medicinskom fakultetu.

Novi master studijski program – Master 4.0 Bioinformatika

////Novi master studijski program – Master 4.0 Bioinformatika

Novi master studijski program – Master 4.0 Bioinformatika

Na osnovu Javnog poziva Master 4.0 za izbor studijskih programa master akademskih studija iz oblasti Bioinformatike, koji je objavilo Ministarstvo prosvete, konzorcijum koji čine četiri fakulteta Univerziteta u Beogradu: Medicinski fakultet (nosilac programa), Elektrotehnički fakultet, Hemijski fakultet i Stomatološki fakultet, zajedno sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije pripremio je predlog studijskog programa Master akademskih studija iz Bioinformatike.

Ovaj studijski program ocenjen je kao najbolji na Konkursu Ministarstva Prosvete RS i Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Srbije i dobio je podršku Ministarstva prosvete. Više informacija o odabranim studijskim programima nalazi se na linku: Odluka-o-izboru-master-programa-Bioinformatika-4-0.pdf (prosveta.gov.rs)

Novi savremeni studijski program, u kome je Medicinski fakultet dao doprinos svojom ekspertizom u oblastima analize biomolekula, kliničkih podataka i biostatistike, trajaće godinu dana i nosiće 60 ESPB, a njegovo izvođenje otpočeće nakon akreditacije, u školskoj 2025/26 godini, kada je planiran i upis prve generacije studenata.

Program pod nazivom Master 4.0 Bioinformatika je organizovan kao jedinstvena celina bez modula, a profilisanje se obavlja kroz odabir izbornih predmeta iz 4 izborne grupe. Studijski program su zajednički pripremili i izvodiće ga nastavnici i saradnici Medicinskog, Elektrotehničkog, Hemijskog i Stomatološkog fakulteta, kao i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, uz učešće renomiranih stručnjaka iz inostranstva (SAD, Nemačka, Belgija, Brazil, Italija, Hrvatska, Singapur) i gostujućih predavača iz privrede. Stručna praksa za studente programa Master 4.0 Bioinformatika će se izvoditi u 20 kompanija koje su podržale našu aplikaciju, uključujući renomirane farmaceutske kuće i najpoznatije bioinformatičke kompanije koje posluju u Srbiji. Zbog svoje interdisciplinarne i transdisciplinarne prirode Master program Bioinformatika 4.0 može da obezbedi okruženje gde studenti sa završenim različitim akademskim studijama prvog nivoa (medicinske nauke, tehničke discipline, prirodno-matematički profili i sl.) mogu da steknu multidiciplinarne kompetencije i nauče kako da ih primene za obradu, analizu i integraciju različitih tipova biopodataka kroz rad i praksu u industrijama i kompanijama koja podržavaju program Bioinformatika 4.0.

 

2024-08-02T12:27:55+00:00 02.08.2024.|Naslovna|