Према одлуци кризног штаба Републике Србије, од 30.06.2020. године, обавезно је ношење заштитних маски у затвореним просторима. Молимо Вас да поштујете мере безбедности приликом посете Медицинском факултету.

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Медицински факултет Универзитета у Београду увек разматра захтеве својих студената и труди се да са њима усагласи процес одвијања наставе и процес оцењивања. На 3. години ИАС постоји 9 предмета који носе 60 ЕСПБ бодова. За услов за упис на 4. годину студија потребно је да студенти положе 3 испита, односно да остваре 37 ЕСПБ бодова. Предлог деканског колегијума јесте да студенти положе испите из предмета Патологија, Патолошка физиологија и Фармакологија са токсикологијом. Дакле, положај студената није отежан. Захтева се мањи број ЕСПБ а промена се састоји у специфицификовању испита чијим се полагањем остварује тај број бодова.

Наш Факултет се увек залагао за подизање стандарда у домену образовања студената и извођења наставе. Веома значајан корак ка остваривању тог циља, на нивоу 3. године ИАС, јесте полагање предмета Фармакологија са токсикологијом. Предмет Фармакологија са токсикологијом јесте кључан за разумевање и праћење наставе из предмета Интерна медицина, Инфективне болести, Дерматовенерологија, Неурологија, Психијатрија и Клиничка микробиологија и у мањој мери Радиологија. У протеклом периоду, сваке школске године, студенти су се суочавали са тешкоћама у праћењу и савладавању градива из наведених клиничких предмета, уколико пре тога нису савладали Фармакологију са токсикологијом.

Осим што Факултет тежи да побољша едуковање својих студената, он тежи и да испрати добру праксу европских медицинских факултета, према којима је знање стечено на предмету Фармакологија са токсикологијом неопходан предуслов за праћење осталих клиничких предмета.

Наши студенти имају своје представнике у стручним органима Факултета и имају право да изнесу и аргументују своје захтеве, који се тичу студентских питања. Одлуку о томе да Фармакологија са токсикологијом буде један од испита који се обавезно морају положити доноси највиши научно стручни орган Факултета, Наставно научно веће. Предлог Деканског колегијума, који се односи на услов за упис у академску 2024/25. годину, формулисан је на основу вишегодишњег ослушкивања потреба наставе,  усаглашавања са европском праксом, логиком и редоследом усвајања и верификовања усвојених знања на студијама медицине.

 

Декански колегијум
Универзитет у Београду – Медицински факултет

 

2024-03-06T15:49:01+00:00 06.03.2024.|Насловна|